Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Yγιεινή στα σχολικά κυλικεία

Αναρτήθηκε: Sep 30, 2010 από serrestv στην κατηγορία: Διάφορα Κοινωνικά προβολές: 761 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Ένα από τα θέματα που απασχολεί και προβληματίζει ιδιαίτερα τους γονείς με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και πώλησης προϊόντων στα σχολικά κυλικεία. Όλοι ενδιαφερόμαστε να δημιουργείται κλίμα ασφάλειας στους σχολικούς χώρους και να διαμορφώνεται το περιβάλλον εκείνο που δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία των μαθητών. Η καλή επίδοση επίσης των μαθητών στο σχολείο και η σωστή τους βιολογική ανάπτυξη εξαρτάται μεταξύ άλλων και από την σωστή διατροφή.
Με βάση την Υγειονομική Διάταξη για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων, που διατίθενται, από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, όπως αυτή δημοσιεύτηκε, στο ΦΕΚ 1183/31.08.2006, τα σχολικά κυλικεία των σχολείων της χώρας μας πρέπει να πωλούν:

Κατάλογος Προϊόντων

Σχολικά Κυλικεία Δημοτικών Σχολείων
 
-Σάντουιτς – τόστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα,      
χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλό είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

-Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g). Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα trans λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων.

-Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).

-Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100g, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.

-Τυρόπιτα – σπανακόπιτα (έως 200g), με τυρί φέτα ή κασέρι.

-Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.

-Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.

-Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).

-Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα – κακάο, έως 330ml το άσπρο).
-Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml.
-Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική
συσκευασία (έως 330ml).

-Εμφιαλωμένο νερό το 0,5 λίτρου.


Κυλικεία Γυμνασίων – Λυκείων – Νυχτερινών Σχολείων

-Όλα τα παραπάνω, με μόνη διαφορά ότι το άσπρο γάλα μπορεί να πωλείται, σε συσκευασία έως 500ml.

-Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

-Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

-Χαλβάς – παστέλι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

-Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30g.

Από όλα τα κυλικεία, διατίθεται καφές, και αφεψήματα, μόνο για το προσωπικό.

Τα παραπάνω επιτρεπόμενα προϊόντα θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλή για την προστασία της υγείας των μαθητών.
Το τι είδους προϊόντα προσφέρονται από το σχολικό κυλικείο έχει σημασία όχι μόνον για την ίδια την ποιότητά τους, αλλά και για τις διατροφικές συνήθειες που περνάνε στα παιδιά. Δυστυχώς αρκετά κυλικεία δεν τηρούν την υπουργική απόφαση, που ορίζει τα επιτρεπόμενα προϊόντα..
 Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, είναι πολύπλοκο και δύσκολο. Οι Ενώσεις Καταναλωτών έχουν κάνει τις προτάσεις τους προς το Υπουργείο, όπου μεταξύ άλλων ζητάνε την υιοθέτηση και προβολή της Μεσογειακής Διατροφής. Οι γονείς μπορούν, μέσω των Συλλόγων Γονέων και συλλόγων διδασκόντων, να ελέγχουν τι προϊόντα πωλούνται από τα κυλικεία, αλλά και να πιέσουν, μέσω  των  Ενώσεων  τους,  την Πολιτεία για συνολική αντιμετώπιση του θέματος.  Το πρόβλημα βεβαίως γίνεται ακόμα πιο έντονο, αν σκεφτεί κανείς την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, που σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γρήγορο και έτοιμο φαγητό και στα αυξημένα λιπαρά, που περιέχουν οι τροφές αυτές.
Ίσως κάποιοι να ισχυριστούν (και δε θα έχουν άδικο) ότι όσα ο μαθητής δε θα βρει στο κυλικείο του σχολείου, θα τα αγοράσει από οποιοδήποτε περίπτερο, σούπερ μάρκετ ή ψιλικατζίδικο, που βρίσκεται κοντά στο χώρο του σχολείου. Το σχολικό περιβάλλον όμως είναι και πρέπει να αποτελεί πρότυπο και να συμβάλλει στην εμπέδωση από την πλευρά των μαθητών για υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Μία καλή κίνηση, πάντως, ιδιαίτερα για τα παιδιά του Δημοτικού, είναι να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι, ώστε το γεύμα τους να είναι πιο υγιεινό και προσεγμένο. Μια επίσης υγιεινή πρόταση είναι τα τα ΒΙΟ κυλικεία, δηλαδή σχολικά κυλικεία που πουλάνε κυρίως προϊόντα βιολογικά και λειτουργούν σε όλο και περισσότερα σχολεία της Ευρώπης
Το Δ.Σ. της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών με την ευαισθησία που αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν το παιδί, προτρέπει τους γονείς να απευθύνονται σε μας και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παράβαση στο χώρο των σχολικών κυλικείων.
Τέλος προτείνουμε στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και στους συλλόγους διδασκόντων να απαιτούν την ανάρτηση καταλόγου με τα προϊόντα που διατίθενται στο κυλικείο και τις τιμές τους, σε σημείο που να είναι ορατό κατά τη συναλλαγή.
Η δραστηριοποίηση της πολιτείας με την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και η εντατικοποίηση των ελέγχων φαίνεται πως είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα και  κρίνεται αναγκαία, καθώς η υγεία των παιδιών κατά τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης αποτελεί βασική προτεραιότητα.


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.