Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

«Ας συνειδητοποιήσουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί»

Αναρτήθηκε: Feb 25, 2013 από serrestv1 στην κατηγορία: Τα δικά σου Άρθρα προβολές: 1590 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Γράφει η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η πορεία των εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα μηνύματα που έρχονται για τους δύο πρώτους μήνες του έτους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, απόκλιση εμφανίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός κατά 181 εκατ. ευρώ, αφού έχουν εισπραχθεί 1.174 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1.365 εκατ. ευρώ, ενώ η  υστέρηση των εσόδων στον ενάμιση μήνα του 2013 ανέρχεται ήδη στα 461 εκατομμύρια ευρώ. Στελέχη του Υπουργείου προσδοκούν, ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία τα έσοδα από ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και από το τέλος ακινήτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ ένα μεγάλο μέρος των οφειλών, που μέχρι πρότινος εξοφλούνταν στις Δ Ο Υ, εξοφλούνται στις τράπεζες, οι οποίες όμως καθυστερούν την ενημέρωση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αυτό που κάνει τους παράγοντες του Υπουργείου να ευελπιστούν, ότι η τελική εικόνα θα είναι καλύτερη. Πιθανότατα θα διαψευσθούν. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εδώ και πολύ καιρό εξαντληθεί. Οι πολίτες έχουν υπερβεί τα όριά τους. Η πάταξη της φοροδιαφυγής όμως παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στα έσοδα εντοπίζεται στους έμμεσους φόρους και κυρίως τις εισπράξεις του ΦΠΑ, εξαιτίας της πρωτοφανούς συρρίκνωσης της κατανάλωσης, ενώ συγχρόνως αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Άπαντες τονίζουν, ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων έχει προ πολλού εξαντληθεί. Οι φόροι που επιβάλλονται δεν μπορούν να εισπραχθούν, γιατί απλά δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά εισοδήματα. Η αύξηση των εσόδων προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για τη φορολόγηση του πλούτου, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει, ότι τυχόν αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων δεν υπάρχει περιθώριο να καλυφθούν με περαιτέρω μείωση των δαπανών και που έχουν συμπιεσθεί ήδη σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλεπομένων στον προϋπολογισμό. Τα δύσκολα για την Κυβέρνηση είναι μπροστά. Η υστέρηση των εσόδων υπολογίζεται, ότι θα ανέλθει στα 3 δις ευρώ στη διάρκεια του 2013, ενώ η απόκλιση του ελλείμματος αναμένεται να υπερβεί τα 6 δις. Ο προϋπολογισμός ήδη εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης. Το γεγονός αυτό από μόνο του σημαίνει, ότι σύντομα θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα και που η κυβέρνηση θα συρθεί και πάλι να λάβει, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. αλλά και το ΔΝΤ προϊδεάζουν ήδη για την ανάγκη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, που το τοποθετούν για το φθινόπωρο του 2013, καθώς το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο, με ανταλλάγματα όμως νέα μέτρα.

Εντωμεταξύ, ανεργία και ύφεση απειλούν τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε πτώση 6,0% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται, ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, η Ελλάδα συμπληρώνει 17 συνεχή τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -7,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2011, κατά -6,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012, κατά -6,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και κατά -6,7% το τρίτο τρίμηνο του 2012. Σε ετήσια βάση, για το 2012, το ΑΕΠ εκτιμάται θα έχει μειωθεί κατά 6,4%. Το 2013, η ύφεση θα συνεχιστεί. Η ανεργία θα ξεπεράσει το 30%.

Η έντονη εμμονή όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποδεικνύεται μια διαρκής αλλά εξόχως απατηλή συζήτηση, ενώ ο τρόπος των δανειστών της χώρας να επιβάλλουν, με συνεργό την Κυβέρνηση, ακραία μέτρα λιτότητας, που έχουν ως συνέπεια την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, την ύφεση και την ανάγκη διαρκούς δανεισμού της χώρας, είναι πολιτική που όχι μόνο δεν μειώνει αλλά αντιθέτως αυξάνει το χρέος και το καθιστά ρυθμιστικό παράγοντα της πορείας της χώρας. Κι έτσι οδηγούμαστε στο αδιέξοδο.


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.