Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Ψεκασμός για την αντιμετώπιση της μονίλιας των πυρηνοκάρπων

Αναρτήθηκε: Mar 29, 2014 από serrestv στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 888 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
«Ψεκασμός για την  αντιμετώπιση της μονίλιας των πυρηνοκάρπων, του φουζικλαδίου και του βακτηριακού καψίματος των μηλοειδών και της σεπτορίωσης της αχλαδιάς ». Λόγω των βροχοπτώσεων και της υψηλής σχετικής υγρασίας που επικρατούν αυτή την περίοδο σε συνδυασμό με τα ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης που βρίσκονται κυρίως οι δενδρώδεις καλλιέργειες  (έναρξη της  νέας βλάστησης – άνθηση), η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών συνιστά στους παραγωγούς πυρηνοκάρπων και μηλοειδών της Π.Ε. Σερρών τα εξής: ...

Στην καλλιέργεια των πυρηνοκάρπων οι παραγωγοί πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμό για την αντιμετώπιση της μονίλιας που είναι μυκητολογική ασθένεια κυρίως των ανθέων και μπορεί να προσβάλλει τα άνθη όλων των πυρηνοκάρπων. Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται από το στάδιο της εμφάνισης των νεαρών μπουμπουκιών και συνεχίζεται σε όλη την διάρκεια της άνθησης αλλά και μετά την καρπόδεση όταν συνεχίζουν να επικρατούν βροχοπτώσεις και αυξημένη σχετική υγρασία. Όπου δεν έγινε επέμβαση μέχρι τώρα ή έχει παραταθεί η άνθηση συνιστάται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα  στο 80% της άνθησης ή στο τέλος της πτώσης των πετάλων, ανάλογα με την ποικιλία.

Στην καλλιέργεια της μηλιάς και αχλαδιάς οι παραγωγοί πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμό για την προστασία της νέας βλάστησης από τις ασθένειες του φουζικλαδίου και της σεπτορίωσης. Είναι μυκητολογικές ασθένειες που ενδημούν στην Π.Ε. Σερρών προκαλώντας κηλίδες αρχικά στα φύλλα και στη συνέχεια στους αναπτυσσόμενους καρπούς.  Για την αντιμετώπιση του βακτηριακού καψίματος στα μηλοειδή, συνιστάται η προστασία των ανοιγμένων λουλουδιών, όταν η μέση θερμοκρασία ξεπερνάει τους 18,3 oC και αναμένεται βροχή ή η σχετική υγρασία ξεπερνάει το 60%. Συστήνεται στους παραγωγούς μηλοειδών, από την άνθηση και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να επιθεωρούνται τα κτήματα και να αφαιρούνται τα προσβεβλημένα κλαδιά τα οποία στη συνέχεια πρέπει να απομακρύνονται με σκοπό τη μείωση του μολύσματος. Οι τομές πρέπει να γίνονται 50 - 60 εκ. κάτω από το ορατό σύμπτωμα και πάντα με ξηρό καιρό. Τέλος πρέπει να αφαιρούνται οι ταχυφυείς βλαστοί και τα παραβλάσταρα.

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γεωργικά φάρμακα που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

 

 

Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.