Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Επίκαιρες οδηγίες για την καλλιέργεια του βαμβακιού

Αναρτήθηκε: Jun 27, 2014 από serrestv1 στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 875 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Επίκαιρες οδηγίες για την καλλιέργεια του βαμβακιού εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, προς ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών:

Η βαμβακοκαλλιέργεια, παρά το δύσκολο καιρό,  κατά τη σπορά και τα φυτρώματα, έχει  καλή εικόνα σήμερα. Οι ανεβασμένες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, επιτάχυναν την ανάπτυξη των βαμβακο-φυτειών, περιορίζοντας έτσι την αρχική τους οψίμηση. Ήδη μερικές βαμβακοφυτείες μπήκαν στη φάση της αναπαραγωγής (έβγαλαν χτένια) και αναμένουμε, στις επόμενες μέρες, να μπει σ΄ αυτή τη φάση, σημαντικό κομμάτι της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό μας. Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, κρίναμε απαραίτητο να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να θυμηθούμε κάποια σημαντικά πράγματα. Οι παρεμβάσεις σας στο επόμενο διάστημα, θα επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη του βαμβακιού και επομένως την τελική έκβαση των προσπαθειών σας.

Έτσι:

Για τη φυτοπροστασία: Αποφεύγουμε τους άσκοπους ψεκασμούς με εντομοκτόνα, μένοντας αταλάντευτοι στο βασικό στόχο που αναλύσαμε και στις ομιλίες μας: να φτάσουμε δηλ. στη 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού (τέλη Ιουλίου), χωρίς ψεκασμούς. Έτσι θα διασώσουμε τα ωφέλιμα έντομα,  τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, τον Αύγουστο. Είμαστε στον κρίσιμο μήνα Ιούνιο, στον οποίο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, γίνεται η μετακίνηση των ωφελίμων εντόμων από τα σιτηρά και η εγκατάστασή τους στα βαμβακοχώραφα, όπου γεννούν και πολλαπλασιάζονται. Γι αυτό πρέπει να αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, τα εντομοκτόνα.

Οι λίγες προσβολές θρίπα και αφίδων που εκδηλώθηκαν σποραδικά έχουν υποχωρήσει και δεν πρέπει να είναι αιτίες ανησυχίας, δεν πρέπει να μας απασχολούν, πρέπει να τις αγνοήσουμε.

Για τη λίπανση: Χορηγούμε επαρκή ποσότητα λιπάσματος κατά τη 2η εφαρμογή, στο τελευταίο σκαλιστήρι. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η μείωση της λίπανσης είναι αντιοικονομία. Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλές αποδόσεις, όταν τα φυτά δεν έχουν τροφή.

Πρέπει, μαζί με την ποσότητα που ρίξαμε κατά τη σπορά, να συμπληρώσουμε 40-60 κιλά, περίπου, από τα συνήθη βασικά λιπάσματα (20-10-10, 18-8-8, κ.α. παρόμοια). Λιπάσματα που πρέπει να έχουν το Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, στην αναλογία 2-1-1. Αποφεύγουμε, για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, την σκέτη αζωτούχο λίπανση.

Για τα ποτίσματα: Ποτίζουμε τις επόμενες ημέρες, όπου δεν έχει βρέξει, όσα βαμβάκια εμφανίσουν σημάδια ότι ζητάνε νερό. Δεν αφήνουμε σ΄ αυτή τη φάση το βαμβάκι να στενοχωρηθεί από δίψα. Η γρήγορη ανάπτυξη του βαμβακιού στο επόμενο δεκαπενθήμερο, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την παραπέρα εξέλιξή του.

Για την ανάσχεση της υπερβολικής ανάπτυξης: Από τα τέλη Ιουνίου, περίπου, σε όσα χωράφια το βαμβάκι δείξει ότι αναπτύσσεται πιο γρήγορα από το επιθυμητό, είτε λόγω βροχών και δροσερού καιρού, είτε επειδή είναι ντολμαλίκια και τραβάνε υγρασία και η φυτεία έχει ξεφύγει τα 40 εκ. ύψος, χωρίς καμία καθυστέρηση ψεκάζουμε με μία μικρή δόση 30-50 κ.εκ. ΠΙΞ (και τα παρόμοια). Στη συνέχεια, ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού και με την εμφάνιση της φυτείας:

Ή ξαναψεκάζουμε μετά από ένα δεκαήμερο, εφόσον το βαμβάκι δεν έχει ισορροπήσει,

Ή ποτίζουμε, εφόσον δούμε ότι το βαμβάκι στενοχωριέται για νερό,

Ή, τέλος, περιμένουμε, αν το βαμβάκι αναπτύσσεται ισορροπημένα.

Για τα χαλαζοχτυπημένα βαμβάκια, διανείμαμε φυλλάδια με τις αναγκαίες, για την περίσταση, καλλιεργητικές φροντίδες.

Για τη φυτοπροστασία και την ανάσχεση της ανάπτυξης, η υπηρεσία μας διανέμει κάθε χρόνο αναλυτικότερα φυλλάδια οδηγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν απευθύνονται στους γεωπόνους της υπηρεσίας μας, στα τηλέφωνα: 23213 - 55258, 55126, 55260, 55209, 55211, 55213

Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.