Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Ενημέρωση για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας από τη ΔΑΟΚ Σερρών

Αναρτήθηκε: Jul 22, 2014 από serrestv1 στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 499 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Ανακοίνωση για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Σχετικά με το θέμα γνωστοποιούνται τα παρακάτω:

Εξέλιξη του καιρού: Φέτος, διανύουμε το δροσερότερο, ίσως, καλοκαίρι της τελευταίας εικοσαετίας. «Ακόμα δεν έκανε καλοκαίρι», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε (καταγραφές του τοπικού σταθμού της Ε.Μ.Υ.), ότι τον Ιούνιο μήνα η μέγιστη θερμοκρασία για εννιά ημέρες ήταν κάτω από 30οC, ενώ μόνο  για τρεις ημέρες η μέγιστη ξεπέρασε τους 35οC. Το δε Ιούλιο, μέχρι τις 20/7/2014, δύο ημέρες η μέγιστη ήταν κάτω των 30οC, ενώ μόνο τέσσερις ημέρες, ξέφυγε τους 35οC. Νεφώσεις αναπτύχθηκαν αυτό το διάστημα αρκετές φορές, τις απογευματινές κυρίως ώρες, που κάποιες απ’ αυτές κατέληξαν σε βροχές τοπικές ή πιο γενικές,  μικρού ή και σημαντικού ύψους.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι στις 18/6/2014 σημειώθηκε πρωτοφανής χαλαζόπτωση, που κάλυψε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του νομού προκαλώντας σημαντικότατες καταστροφές στις καλλιέργειες.

Επίδραση του καιρού στην εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας:  Η βαμβακοκαλλιέργεια στο νομό μας, στο πολύ μεγάλο κομμάτι της, έχει πολύ καλή εικόνα σήμερα, παρά τα προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε (επιμήκυνση της περιόδου σποράς και φυτρωμάτων, αργή πρώτη ανάπτυξη μέχρι της 5/6 εξαιτίας του άστατου καιρού εκείνης της περιόδου).

Η αποκατάσταση των θερμοκρασιών από τις 6/6 σε επίπεδα πάνω από τους 31οC, έδωσε ώθηση στην βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα, κερδίζοντας, σιγά-σιγά, το χαμένο έδαφος. Έτσι, οι πιο καλές φυτείες μπήκαν στην αναπαραγωγή στις 15/6, ενώ ο μεγάλος όγκος της βαμβακοκαλλιέργειας,  στις 18-20/6.  Μέχρι τις 22-23/6 μπήκε στην αναπαραγωγή και το υπόλοιπο κομμάτι της βαμβακοκαλλιέργειας, οι πιο όψιμες βαμβακοφυτείες. Ο δροσερός καιρός και η σημαντική ηλιοφάνεια, ευνόησαν παραπέρα τη βαμβακοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα να έρθει σχετικά νωρίς και η ανθοφορία. Έναρξη της ανθοφορίας στις πρώιμες βαμβακοφυτείες, είχαμε στις 5-6/7, ενώ ο κύριος όγκος της μπήκε στην ανθοφορία κατά τις 10-15/7. Μέχρι τις 18/7 μπήκε στην ανθοφορία και το υπόλοιπο, πιο όψιμο, κομμάτι της βαμβακοκαλλιέργειας. Όσον αφορά την οψιμότητά της καλλιέργειας, αυτή ήταν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου στις 10-12 ημέρες και προοδευτικά περιορίστηκε στις 7 ημέρες, περίπου, σε σχέση με το μέσον όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Μικρό μόνο μέρος της καλλιέργειας (το 15% της συνολικής έκτασης - που την προσεγγίζουμε στα 180.000 στέμματα), δεν έχει καλή εικόνα. Εδώ οι φυτείες υστερούν φανερά, με αραιούς σχετικά πληθυσμούς, χαμηλότερο ύψος και οψίμηση στην αναπαραγωγή.

- Από τη φετινή εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας επιβεβαιώνεται ότι το βαμβάκι, παρ’ ότι θερμόφιλη καλλιέργεια, εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, όταν είναι επαρκώς θερμός ο καιρός, χωρίς, όμως, υπερβολικές θερμοκρασίες καύσωνα, οι οποίες αναστέλλουν τις παραγωγικές του λειτουργίες.

- Επίσης, ένα θετικό παρεπόμενο του φετινού καιρού είναι τα λιγότερα ποτίσματα που χρειάστηκε να γίνουν μέχρι τώρα, με ανάλογη κοστολογική ελάφρυνση των παραγωγών μας.

Φυτοϋγιεινή κατάσταση: Τίποτα το ανησυχητικό δεν συνέβη στη βαμβακοκαλλιέργεια της περιοχής μας, όσον αφορά τους εχθρούς που την προσβάλουν, από το φύτρωμα μέχρι και σήμερα. Τα όποια προβλήματα που εκδηλώθηκαν ήταν περιορισμένης έκτασης και έντασης. Πιο αναλυτικά είχαμε:

- Θρίπας: Εκδηλώθηκε σε μικρή κλίμακα προς τα τέλη Μαΐου και κράτησε μέχρι τις 5-6 Ιουνίου, ευνοημένος από το δροσερό καιρό και τις βροχές που σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο. Με την άνοδο των θερμοκρασιών, αμέσως μετά, άρχισε να υποχωρεί. Έγιναν κάποιες, λίγες επεμβάσεις.

- Αφίδες: Εκδηλώθηκαν σποραδικά στο 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Έγιναν κάποιες, ελάχιστες επεμβάσεις, αφού οι παραγωγοί μας, χρόνια τώρα, έχουν εμπεδώσει την άποψή ότι δεν ψεκάζουμε για την ψείρα και εμπιστευόμαστε την θεραπεία της προβολής στην, ιδιαίτερα αποτελεσματική για την περίπτωση, δράση των ωφελίμων εντόμων.

- Λύγκος: Αμελητέα εμφάνιση.

- Τετράνυχος: Εκδηλώθηκε στην περίμετρο κάποιων χωραφιών αλλά και σε φωλιές στο εσωτερικό κάποιων ταλαιπωρημένων φυτειών, που νεροκράτησαν ή κακοδουλεύτηκαν. Έγιναν κάποιες, λίγες επεμβάσεις.

- Ιασσίδες: Εφέτος οι ιασσίδες συγκρότησαν μεγαλύτερους πληθυσμούς απ’ ότι το 2012 και το 2013. Ο δροσερός καιρός και οι βροχές κυρίως, κατέστησαν σε κάποιες περιοχές του νομού τα βαμβακόφυτα ιδιαίτερα τρυφερά την περίοδο του δεκαπενθημέρου 10-25 Ιουνίου και, έτσι, ιδιαίτερα ελκυστικά σ’ αυτά τα έντομα. Η προσβολή αφορούσε κυρίως ποικιλίες με λεία φύλλα, ενώ διαπιστώσαμε μία συσχέτιση της έντασης της προσβολής, με πλούσιες σε άζωτο λιπάνσεις. Έγιναν κάποιες, πολύ λίγες επεμβάσεις.

- Πράσινο σκουλήκι: Στις 2-3 Ιουλίου, έκανε την εμφάνισή της η 1η γενιά του πράσινου σκουληκιού και κράτησε μέχρι τις 15 Ιουλίου, περίπου. Η Υπηρεσία μας εξέδωσε, στις 1 Ιουλίου, το 1Ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων. Και φέτος το χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς ήταν οι πολύ χαμηλοί πληθυσμοί προνυμφών, με αποτέλεσμα να έχουμε μία πολύ μειωμένης έντασης εμφάνιση. Έγινε, μόλις, αντιληπτή, από τα λίγα χτυπημένα χτένια που εντόπισαν οι βαμβακοπαραγωγοί και οι γεωπόνοι της υπηρεσίας μας. Έγιναν κάποιες, ελάχιστες, αδικαιολόγητες επεμβάσεις.

Θέλουμε, εδώ, να τονίσουμε ότι η υπηρεσία μας, εδώ και πολλά χρόνια, εκπαιδεύει τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής μας για τον τεράστιο ρόλο των ωφελίμων εντόμων στον έλεγχο των εχθρών του βαμβακιού και, ιδίως, του πράσινου σκουληκιού. Η άποψή μας αυτή, αναλύεται  διεξοδικά στο φυλλάδιο «ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ», στο οποίο αναδεικνύεται ότι ο κυρίαρχος εχθρός στη βαμβακοκαλλιέργεια είναι η 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού και ο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του είναι τα ωφέλιμα έντομα. Έτσι, πρέπει να επιδεικνύεται μία ανοχή στις προσβολές των άλλων εχθρών καθώς και στην 1η γενιά του πράσινου σκουληκιού. Με αυτή τη θεώρηση, πρέπει να αποφεύγουμε τους μη αναγκαίους ψεκασμούς, προκειμένου να φθάσουμε στον Αύγουστο, πριν την εκδήλωση της 2ης γενιάς, με τις βαμβακοφυτείες να έχουν υψηλό φορτίο ωφελίμων εντόμων. Η γεωργική πράξη έχει δείξει ότι αν η γενιά του πράσινου σκουληκιού έχει χαμηλούς πληθυσμούς, τα ωφέλιμα έντομα μπορούν και την ελέγχουν. Αν η γενιά έχει σχετικά υψηλούς πληθυσμούς, επαγρυπνούμε αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε. Παραμένουμε ψύχραιμοι και  μπαίνουμε και ψεκάζουμε μόνο όταν η προσβολή ξεπεράσει το οικονομικό επίπεδο, αξιοποιώντας πιο μπροστά, για όσες μέρες το επιτρέπει το χωράφι μας, τα ωφέλιμα έντομα. Τον παραπάνω βασικό στόχο, της αποφυγής των χημικών επεμβάσεων ως τον Αύγουστο, φέτος τον έχουμε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πετύχει. Και αναμένουμε την εκδήλωση της 2ης γενιάς από μία καλή, ισχυρή θέση.

Παρεμβάσεις της υπηρεσίας: Από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου η υπηρεσία είναι δίπλα στους παραγωγούς, μέσα στα χωράφια, με 12 γεωπόνους της, δίνοντας κατευθύνσεις και διανέμοντας φυλλάδια οδηγιών.

Έτσι:

- Πριν τη σπορά, διένειμε τις Βασικές Οδηγίες για την καλλιέργεια του βαμβακιού.

- Κατά τη σπορά, συνέταξε και διένειμε Επίκαιρες Οδηγίες για τη σπορά του βαμβακιού.

- Μετά το φύτρωμα, διένειμε οδηγίες για την αντιμετώπιση των σηψηρριζιών.

- Από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, διένειμε το φυλλάδιο με τη Φυτοπροστασία του Βαμβακιού.

- Μετά τη χαλαζόπτωση στις 18 Ιουνίου, διένειμε φυλλάδιο με οδηγίες χειρισμού των χαλαζοχτυπημένων φυτειών.

- Μετά τις 25 Ιουνίου, διένειμε επίκαιρες οδηγίες για τη βαμβακοκαλλιέργεια με αναφορά στη λίπανση, ανάσχεση της υπερβολικής ανάπτυξης, στα ποτίσματα ανάπτυξης κ.λ.π.

- Στις 1 Ιουλίου, εξέδωσε και διένειμε το Δελτίο Προειδοποίησης για την 1η γενιά του πράσινου σκουληκιού.

- Από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, διένειμε φυλλάδιο με οδηγίες για την ανάσχεση της υπερβολικής ανάπτυξης του βαμβακιού.

Εφαρμογή του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, η υπηρεσία εγκατέστησε στις 25 Μαΐου, σε 10 διαφορετικά σημεία του Νομού φερομονικές παγίδες για το πράσινο σκουλήκι, ενώ σε 4 από αυτά, εγκατέστησε φερομονικές παγίδες και για το ρόδινο σκουλήκι.

Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.